Kuvituskuva

Avaraa luontoa vai avartavaa matkailua?

Usein ajatellaan, että matkailu tekee meistä avarakatseisempia ja sivistyneempiä ihmisiä. Samalla yksi lentomatka Thaimaahan ja takaisin tuottaa kaksi kertaa niin paljon ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä kuin omakotitalon lämmitys vuoden ajan. EU:n ympäristövirasto onkin nostanut turismin yhdeksi kotitalouksien suurimmista ympäristövaikutusten aiheuttajista. Viherpiipertäjä kysyi, onko ekomatkailua olemassa, vai pitäisikö ympäristön ystävän jättää ulkomaat käymättä?

Työmatkan arvo ilmastopuntariin

Fyysikko Piia reilasi nuorena paljon pitkin Eurooppaa ja Venäjää Siperiaa myöden. “Minulla on periaatteena, että lomamatkaa varten en lennä”, hän sanoo. Työmatkatkin harkitaan tapaus kerrallaan. “Olen lentänyt kerran Yhdysvaltoihin työn puolesta, ja lukiossa olin stipendimatkalla Saksassa.” Nekin panivat miettimään, onko oma asia todella niin arvokas, että ilmakehää kannattaa pilata sen vuoksi. “Nyt onneksi yksityinenkin ihminen voi ostaa päästöoikeuksia. Ammattini puolesta voin vaikka laskea, montako puuta pitää istuttaa päästetyn hiilidioksidin sitomiseksi.”

Uusia luontosuhteita äkkilähdöllä

Vantaalla asuva Oili pitää matkoilla kertyviä kokemuksia ja tietoja tärkeinä. “Jokainen matka on aina myös matka omaan itseen”, hän pohtii. Myös matkakohteiden luonto eroaa arkiympäristöstä. “Uuteen paikkaan voi parhaimmillaan kehittää oman luontosuhteen.” Oilin viimekertainen matka oli äkkilähtö Turkkiin, jossa hän tutustui vedenalaisiin maisemiin snorklailemalla.
“Ratkaisu oli mielestäni ekologisin, mitä lentämällä voi toteuttaa. Konehan lentää joka tapauksessa, vaikka sinne tyhjiä paikkoja jäisikin.”

Galapagokselle vain kuvaputken välityksellä

Turkulainen kotitalousopettaja Pirkko on kriittinen matkailun ympäristövaikutuksia kohtaan. Hän on erityisen huolissaan sellaisesta “ekomatkailusta”, joka kohdistuu herkkiin luontokohteisiin. “En voi ymmärtää, että Galapagos-saarille viedään turisteja! Kun dokumentin tekijät päästetään maahan, sen pitäisi mielestäni riittää meille muille”, hän puuskahtaa. Muuten Pirkko ei usko, että matkailun kasvua voisi kokonaisuudessaan estää. ”Matkailijat edistävät myös kehittyvien maiden tietoisuutta ympäristöasioista”, hän pohtii tilanteen myönteisiä seurauksia.

Onko ekomatkailija seikkailija vai pakettituristi?

Tehdään mielikuvaharjoitus: ajattele ekomatkailijaa. Näetkö sademetsien suojassa hiipivän reppuilijan, joka varovasti kiikaroi harvinaista kolibrilajia? Vai pulpahtiko mieleesi keskisuomalaisella järvenselällä melova pariskunta? Tuskin kuitenkaan ajattelit Gran Canarian hiekkarannalla käristyvää pakettituristia, joka pian puistelee hiekat shortseistaan ja suuntaa rantabulevardille hakemaan pitsaa.

Kun puhutaan massaturismista kielteiseen sävyyn, ajatellaan usein juuri rannoille lennätettäviä aurinkolomalaisia. Ympäristönäkökulmasta katsottuna kritiikki on vain puoliksi oikeutettua. Esimerkiksi Kanarian saarten ja muiden vakiintuneiden lomakohteiden etuna on, että ne ovat tottuneet turisteihin. Tällaiset kohteet pystyvät usein käsittelemään ne puolitoista kiloa kiintojätettä, jonka yksi turisti tuottaa päivässä. Samoin ne ovat todennäköisemmin varautuneita siihen, että hotellit imevät jokaista vierastaan kohden jopa 700 litraa vettä päivittäin.

Eksotiikkaa ja aitoja elämyksiä janoava seikkailija voikin muodostaa pakettituristia paljon suuremman riskin kohteelleen. Esimerkiksi Costa Ricassa pienetkin määrät matkailijoita miltei lopettivat alueen merikilpikonnakannan. Kun salamavalot alkoivat räpsyä öisin, meni kuun mukaan suunnistavien kilpikonnien muninta mönkään.

Aina turismin vaikutuksen ympäristöön eivät kuitenkaan ole kielteisiä. Esimerkiksi Keniassa turismi on motivoinut paikallisia perustamaan laajoja luonnonpuistoja. Lisäksi uusiin ympäristöihin tutustuminen saattaa herättää matkailijan toimimaan vaikkapa valaiden, orankien tai trooppisten kääpien puolesta. Lentoliikenteen hiilidioksiditonneja suojeluherätys ei silti poista.

Annukka Berg

Artikkeli on julkaistu aiemmin Luonnonsuojelijassa (2/2006)

Tagit:

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi