Kuvituskuva

Asuntokompromissi

Muutimme juuri mieheni kanssa uuteen kämppään – ensimmäiseen omaamme. Usein sanotaan, että asunnon ostaminen on ihmisen elämän suurimpia taloudellisia päätöksiä. Asunnon valitseminen määrittää kuitenkin myös paljon sitä, millaiseksi kunkin meistä ympäristökuormitus muodostuu. Vaan meille kävi niin kuin varmaan aika monelle muullekin: ekologisimpaan vaihtoehtoon ei kerta kaikkiaan ollut varaa.

Asumisessa ympäristökuormitusta aiheuttaa etenkin kaikki kotona tapahtuva energiankulutus, kuten lämmitys, valaistus ja kodinkoneiden ja elektroniikkalaitteiden sähkönkulutus. Onneksi myös elämäntavoilla voi jonkin verran vaikuttaa näihin asioihin, mutta asunnon fyysiset ominaisuudet ovat silti hyvin merkittäviä.

Lämmitys- ja valaistustarvetta määrittää paljon asunnon koko: mitä pienempi asunto, sitä vähemmän lämmitettävää ja valaistavaa. (Sitä paitsi pieneen asuntoon ei mahdu niin paljon tavaraa, joten asunnon koko voi välillisesti vaikuttaa myös muun kulutuksen määrään.) Tässä suhteessa taloudellinen näkökulma tukee ekologista, sillä pieni asunto on myös halpa.

Muilta osin taloudelliset ja ekologiset kompassineulat osoittavatkin asunnonostajan kartalla eri suuntiin. Lämmitystarpeeseen vaikuttaa paljon talon lämmöneristävyys. Hyviä vaihtoehtoja on vähän tarjolla, sillä suurin osa suomalaisesta rakennuskannasta jättää lämmöneristävyyden suhteen paljon toivomisen varaa. Uusissa asunnoissa lämmöneristävyys on pääsääntöisesti parempi, mutta uudet asunnot ovat myös tuntuvasti kalliimpia.

Myös lämmitysmuoto vaikuttaa paljon asumisen ympäristöjälkeen. Jälleen kerran ekologisemmat vaihtoehdot, kuten maalämpö, nostavat asunnon hintaa. Öljy- tai sähkölämmitys puolestaan irtoavat yleensä halvemmalla. Vielä hankalampaa on löytää sellainen asunto, jossa kaikki olisi kohdallaan. Löysimme kohtuuhintaisen rivitaloasunnon, jossa oli maalämpö, mutta se kämppä vaikutti uhkaavasti kosteusvaurioiselta. Potentiaalinen homepommi olisi siis saanut jäädä väliin, vaikka se olisi lämminnyt pelkällä pyhällä hengellä.

Kiinteistönvälittäjien suusta kuulee usein vitsin, että asunnon hintaan vaikuttaa kolme tekijää: sijainti, sijainti ja sijainti. Asuinpaikka on avainasemassa myös liikkumisesta aiheutuvan ympäristökuormituksen suhteen. Asunnon sijainti vaikuttaa ratkaisevasti paitsi päivittäisten matkojen pituuteen myös siihen, millaisia kulkumuotoja matkojen taittamiseen on valittavana. Sekä työpaikat että hyvät joukkoliikenneyhteydet keskittyvät usein kaupunkialueille, mutta valitettavasti varsinkin täällä Uudellamaalla asuntojen hinnat ovat jyrkän nousujohteisia Helsinkiin päin mentäessä.

Jos jotain opin asuntonäyttöjä kiertäessämme niin sen, että asunnon ostaminen on aina kompromissi. Sitä laittaa pennosensa yhteen kasaan ja valitsee tämän hetken tarjonnasta sen asunnon, jossa mahdollisimman moni ominaisuus on hyvä ja loput ovat siedettäviä. Täydellistä asuntoa emme saaneet, mutta kyllä tästä koti tulee.

Tagit: , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi