Kuvituskuva

Arkituunausta tumpuista

Marraskuun pikkupakkaset alkoivat ja inspiroivat järjestämään lapas- ja pipoasiat kuntoon tulevan talven varalle. Päätimme siskoni kanssa seuloa talviasustevarastoistamme käytöstä jääneet hyväkuntoiset pipot ja lapaset kiertoon Uudenmaankadun vastaanottokeskuksen keräykseen (https://www.facebook.com/groups/rhc.helsinki/). Liian kauhtuneet tumput keräsimme omaan pinoonsa. Kauhtuneiden tumppujen kasa yllätti: siitä löytyi materiaalia muutamiin vireillä olleisiin tuunausprojekteihini!

Omistan monia kauniita lapaspareja, joita neulomisintoinen ystäväni on minulle tehnyt. Olin jo viime syksynä miettinyt, että voisin ommella joihinkin niistä fleece-vuorin lämmittämään pakkasilla. Muistin projektini, kun reikäisten halpistumppujen sisältä löytyi juuri sopivan kokoinen fleece-vuori, joka oli helppo irrottaa ja kiinnittää käyttölapasteni sisäpuolelle lämmikkeeksi.

Tumppukasa ratkaisi myös äitini neulomien pörrölapasten ongelman. Lapaset oli kudottu niin löysästi, että silmukoiden raoista tuuli sisään. Kauhtuneiden tumppujen pinosta löytyi pari ohuita vanhoja lapasia, jotka sopivat mainiosti karvatumppuihin vuoriksi. Vaikka kuvassa ei siltä näytä, pörrölapasen varsi riitti hyvin peittämään vuorilapasen varren. Laiskan tuunajan ei tarvitse välttämättä edes ommella lapasia varsista yhteen, mutta se lisää käyttömukavuutta.

Myös kuvan mainospipo tulee pääsemään kauhtuneiden kasasta uuteen palvelutehtävään. Ohut mainospipo sopii hyvin vuoriksi esimerkiksi itse tehtyyn trikoopipoon. Trikoopipon kaavan saa tehtyä ottamalla malliksi itselle sopivan pipon ja piirtämällä sen mukaan paperille ”pipon puolikkaan”. Kankaita leikatessa pipon alareunaan kannattaa jättää muutama sentti kääntövaraksi. Sitten ”pipon puolikkaat” ommellaan yhteen, ja alareuna käännetään pipon sisäpuolelle ja ommellaan käsin mainospipon alareunaan. Pipoprojektiin on helppo löytää kierrätystrikoo esimerkiksi omien liian pienien paitojen joukosta.

Kauhtuneiden kasaan jäi vielä vähän poisheitettävää, mutta kierrätysompelijan sydän iloitsi, kun muutama vanha rytky löysi itselleen uuden tehtävän, vieläpä arkisten käyttövaatteitten muodossa! Tänä syksynä kelpaa odotella bussia pakkasellakin, kun sormia lämittävät kierrätysvuorilliset lapaset.

P.s. Kauhtuneiden kasaan jääneet parittomat käsineet olisivat voineet saada uuden elämän Nuorten Luonnon 1/2011 Tuunausnurkan ohjeen avulla, jossa eriparilapasia tuunattiin yhdenmukaisen näköisiksi. Anu Harkki taas askarteli jossakin Ratulan jaksossa parittomista villasukista käsinukke-eläimiä lapsille. Toki vanhoja neuleita voi myös purkaa ja käyttää uudelleen lankana, jos ne eivät ole huopuneet pahasti. Tuunaustapoja on paljon, mutta onneksi yhden tuunaajan ei sentään tarvitse revetä ihan kaikkiin projekteihin.

Tagit: , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi