Kuvituskuva

Varo viherpiipertäjää!

Teknologiateollisuus ja Metallityöväen liitto julkaisivat tällä viikolla yhteiskampanjan energiasta ja hyvinvoinnista. Kampanjan sivuilla todetaan muun muassa, että ”on ihan OK…

… lähteä lentäen hyvässä seurassa, esimerkiksi perheen kanssa kunnolliselle lomalle tropiikkiin – vaikkapa Thaimaahan.

… hypätä autoon ja ajaa katsomaan vanhaa äitiä muutaman kilometrin päähän, vaikka julkisillakin pääsisi.

… nauttia juustoja, salaattia ja lasillinen viileää valkoviiniä säteilylämmittimen lämmössä, vaikka muuten olisi liian kylmä terassilla istumiseen.”

Kampanjasivuilla piirretään myös kuva Suomesta, ”hyvinvointitehtaasta”, jonka moottorina on energiaa käyttävä teollisuus. Hämmästyttävän amatöörimäisiltä sivuilta on vaikea saada tolkkua siitä, mistä kampanjassa oikeastaan on kyse. Onneksi Hesarin tekemä juttu selkiyttää asiaa.  Siinä kerrotaan kampanjan yrittävän ”vauhdittaa ratkaisuja kuudennesta ydinvoimalasta siihen suuntaan, että rakentamislupa annettaisiin kaikille kolmelle hakijalle eli Fennovoimalle, Fortumille ja Teollisuuden Voimalle.” Kampanjan puuhamies, Metallityöväen liiton viestintäpäällikkö Matti Putkonen tuo esiin toisen pääviestin: ”Kampanjan päätarkoitus on sähkön hinnan alentaminen.”

Hankkeelle on löydetty yhteisiä vihollisia, joita vastaan kamppaillaan: ”Punasinivihreät aatteet ovat realisoitumassa yhteiskunnallisissa päätöksissä niin, että teollisuus ahdistetaan pois maasta ja  teollisuudesta tehdään saastuttava pahantekijä. Tämä tapahtuu niin sanotun ilmastonmuutosagendan alla”, Helsingin Sanomat siteeraa Metallityöväen liiton lähettämää kutsua. Kyse on siis hallituksesta ja Kööpenhaminan ilmastokokouksesta, jotka ilmeisesti uhkaavat  paitsi metalliteollisuustyöväestön työpaikkoja myös elämäntapaa:  ”metalliteollisuudessa työntekijöiden mitta alkaa täyttyä”, Hesari siteeraa julkistustilausuuden kutsua.

Teknologiateollisuuden rooli kampanjassa jää vähän avoimeksi, sillä – toisin kuin Metallityöväenliiton sivuiltaTeknologiateollisuuden sivuilta ei löydy 30.9.2009 päivättyä tiedotetta Energia ja hyvinvointi -kampanjasta. Keskiviikon tiedotustilaisuudessa Teknologiateollisuus myös sanoutui irti kampanjan kärjestä ”Nyt riittää teollisuuden kyykyttäminen!”. Teknologiateollisuuden edustajat eivät nimittäin haluaisi lietsoa vastakkainasetteluja ja haukkua hallitusta: ”kyykyttämisen” sijaan puhuttaisiin mielummin vaikka ”kehittämisestä”.

Hyvä niin. Tämän viikon uutissadossa teollisuuden kyykyttäminen ei nimittäin paista aivan päällimmäisenä. Uutisoitu on muun muassa, että kauppa- ja teollisuusministeri Pekkarinen kannattaa ehdotusta siitä, että paljon sähköä käyttävä teollisuus vapautetaan tuulivoiman syöttötariffista aiheutuvista rasitteista. Samoin hallitus on kertonut suunnittelevansa energiaveron kevennyksiä paljon energiaa paljon käyttävälle teollisuudelle kuten metsäteollisuudelle.

Millaisessa mielentilassa Metallityöväenliiton porukat oikein ovat, kun tuommoiseen vyörytykseen ovat lähteneet? Ja oliko nyt Teknologiateollisuuden Martti Kätkältä hyvä idea mennä kelkkaan mukaan? Onko Energia ja hyvinvointi -kampanjan viesti todellakin sellainen, että myös Teknologiateollisuus ry:n suuri jäsenyritys, ympäristöimagostaan huolta pitävä Nokia, olisi sen valmis allekirjoittamaan?

Nyt maallikosta näyttää nimittäin siltä, että Energia ja hyvinviointi -kampanjan kaltaiseen viestintäihmeeseen ovat viime aikoina yltäneet lähinnä Turkistuottajat, joiden hiljattainen mainoskampaja keskittyi  pelottelemaan  suomalaisia hirviömäisillä eläinaktivisteilla: ”Turkisten vastustajat sanovat usein toimivansa eläinten oikeuksien ja hyvinvoinnin puolesta. Se ei ole totta. Tosiasiassa heillä on vain yksi päämäärä: turkistuotannon lopettaminen. Ja se on vasta ensimmäinen askel tiellä kohti lopullista tavoitetta. Seuraavaksi he tahtovat kieltää sinulta maidon, lihan, villasukat, nahkakengät… Sanalla sanoen kaikkien tuotantoeläinten pidon ja eläinperäiset tuotteet.”  Animalia on vastannut kampanjaan omilla sivuillaan.

Jos on lukenut vähänkään viestintää, tietää, että vastapuolen mustamaalaaminen tulkitaan usein merkiksi omasta heikkoudesta. Turkistuottajien kampanja sahaa alan omaa oksaa. Energia ja hyvinvointi -kampanja taas on parasta, mitä suomalaiselle ydinvoimakriittiselle liikkeelle on tapahtunut tämän syksyn aikana.

Tagit:

8 kommenttia

  1. Tuossa sivustossa on jotain niin kömpelöä, etten muista moista nähneeni tuon kokoluokan organisaation tuottamana.

    Toivottavasti eivät mene poistamaan ko sivustoa tai muokkaamaan sitä mitenkään radikaalisti… Toimii jonkinlaisena muistomerkkinä menneisyyden ajattelulle (ja designille).

  2. […] lähteä mukaan moiseen. Aiheesta on kirjoittanut osuvasti jo Greenpeacen Lauri Myllyvirta ja Kulutus.fi –sivuston bloggaaja Annukka Berg. Kampanjan takana taitaa olla suomalaista IT-osaamista ja graafista suunnittelua parhaimmillaan – […]

  3. […] lähteä mukaan moiseen. Aiheesta on kirjoittanut osuvasti jo Greenpeacen Lauri Myllyvirta ja Kulutus.fi –sivuston bloggaaja Annukka Berg. Kampanjan takana taitaa olla suomalaista IT-osaamista ja graafista suunnittelua parhaimmillaan – […]

  4. Teknologiateollisuudesta parempi sanoma olisi siis ”Nyt riittää teollisuuden kehittäminen” ??? Luotetaan vanhaan kunnon 70-luvun tekniikkaan, jätetään 2000-luvun hömpötykset sitten niille viherpiipertäjille. Sopii, aika hyvät maailmanmarkkinat uusiutuvalla energialla ja sen kehittämisellä.

  5. Miksei duunaria saa puolustaa? Viherhömppä ajaa duunarit kilometritehtaalle. Yliopistot sylkevät solkenaan maailmaan näitä vihernihilistejä, joiden vihreyden takana on ajatus omasta edistyksellisyydestä. Kiva sitä on asustella Kumpulassa miljoonakämpässä, kun karvainen duunari maleksii työttömänä tuppukylässä. Fasistista jopa.

    • Toki duunaria saa puolustaa, mutta valitettavasti yllä olevassa jutussa kuvaillut kulutusvalinnat (lennot tropiikkiin, terassilämmittimet…) eivät ole kovin kestäviä sen paremmin miljoonakämppien Kumpulassa kuin ”karvaisten duunarien tuppukylissäkään”. Toinen juttu on myös se, mikä oikeasti on duunarin etu pidemmän päälle, ja millä keinoin sitä kannataa puolustaa. Onko kömpelösti tehty nettisivusto, jossa argumentti lentää ajatusta nopeammin, se oikea keino? Kolmanneksi haluaisin ottaa kanta Jude Taape-roMaanin kommenttityyliin: Minusta ei ole erityisen hedelmällistä heitellä fasistikortteja näillä nettipalstoilla. Ja erityisen huonoa käytöstä se on minusta silloin, kun fasistikorttia vilautellaan nimimerkin takaa omalla nimellään ja kasvoillaan esiintyvälle ihmiselle. Kiinnostavaa on, että tällaista puskista ampumista harrastetaan EK:n serveriä (proxy.ek.fi) käyttäen.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi