Kuvituskuva

Uusi ekologinen hittituote: kalankidukset ostoskoriisi!

Jälkeläiseni on tässä muutaman päivän aikana  kertonut minulle ilmastonmuutoksesta. Arkiset tilanteet on maustettu faktatiedolla maailman tulevaisuudesta. Ilmastonmuutos aiheuttaa Pohjoisen jäätikön sulamista. Sen syytä ovat myös lämpenevät talvet. Joulukuuksi ei ole tiedossa tänä vuonna lunta, tammikuussa pääsee leikkimään lumella, oli ennustettu.

Viereinen lämpövoimalaitos puskee ilmoille nokea. Siellä käytetään turvetta, se on paha ja aiheuttaa ilmastonmuutosta. Meidän pitäisi kaikkien kulkea bussilla, yksityisautoilu saastuttaa. Tehtaanjohtajalle pitäisi kertoa, että turpeenkäyttöä voisi vähentää ja savua saisi tulla vain muutamana päivänä viikossa. Yritän keksiä jotain viisasta  vaihtoehtoisista lämmitysmuodoista, mutta kuulostan omissa korvissani idiootilta.

Lapset tietävät myös, että voivat kirjoittaa päättäjille huolistaan ja ehdotuksistaan. Itsekin ehdotin tätä. Niin, Sauli Niinistö voisi kertoa muillekin, että lapset ja oikeastaan kaikki,  haluavat leikkiä lumessa. Viidenkymmenen vuoden päästä maata ei enää ole, koska vesi peittää kaiken. Ihmisille ei ehdi tässä ajassa kasvaa kiduksia. Ehkä myös aikuisten olisi hyvä vilkaista  alakoulun ympäristötiedon kirjoja.

Professori Tapio Kannisen (Kauppalehti 19.11.2012 s. B 16) ja energia-asiantuntija Ian T.Dunlopin mukaan on katastrofi, kun kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa ilmaston lämpenemisen ylärajaksi on asetettu kaksi astetta. ” Kaksi astetta nostaisi merenpintaa jopa viisi metriä, mikä tarkoittaisi Lontoon, New Yorkin, Tokion, Shangain ja Helsingin loppua”,  jutussa todetaan.

Siis A-P-U-A!  Lapset ovat keksineet monia ratkaisuja, miten ilmastonmuutosta voisi hillitä. Heille kyseessä on jotain, joka on edessä tulevaisuudessa – joka tapahtuu heille ja heidän jälkipolvilleen. Meillä ei silti ole kiire hyväksyä ekologisesti kestävien ratkaisujen käyttöönottoa ja luopua nykyisestä ylikulutuskulttuuristamme, koska? Monet viisaat ja maalaisjärkeä käyttävätkään eivät ole vielä ratkaisseet sitä, miten ilmastonmuutoksen torjuminen on niin tosi hankala haaste  teollisuudelle, valtioille ja kansainväliselle yhteisölle. Meillä on keinot, mutta suurinta osaa porukasta kiehtoo ihan muut tavoitteet, jotka usein liittyvät taloudelliseen kasvuun. Radikaaleimmat ja ilmasto-oikeudenmukaisuuteen pyrkivät ehdotukset  leimataan viherhörhöilyksi ja mahdottomiksi.

Koen suurta riittämättömyyttä suuren ongelman edessä, kun minun pitäisi osata kertoa mitä asioille tulisi tehdä ja luoda luottamusta tulevaisuuteen omalle lapselleni juuri näinä päivinä. Mutta ensi järkytyksen jälkeen tiedän, että emme ole yksin huoltemme kanssa.

Tunnen monia, jotka tekevät työtä maapallon pelastamiseksi ja oikeudenmukaisuuden toteutumiseksi. Minun maailmani perustuu kokemukseen, että me kaikki voimme olla solidaarisia, saada aikaan muutoksia jo tänään, oikeudenmukaisemman maailman ihanne elää jo monen sydämessä ja tuodaan tekoina jokaiseen päivään. Yksin ja yhdessä toimimme ekologisesti kestävämmän maailman puolesta eri tavoin.

Meillä on perusteltu syy viedä hankkeitamme eteenpäin ja luoda uskoa huomiseen nyt kasvaville ja maailmasta oppiville sukupolville. Kiitos sinulle ympäristötoimija siitä mitä teit eilen, tänään ja siitä mitä aijot tehdä huomenna muutoksen aikaan saamiseksi!

Tagit: , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi