Kuvituskuva

Tuulivoimapaitoja ja ydinvoimamuovikauhoja

Tuskin olen ainoa, joka on viime aikoina miettinyt energiakysymyksiä. Erityisesti ydinvoimaenergiakysymyksiä. Päätökset siitä, millaisella energialla vaikkapa Suomea pyöritetään, näyttävät olevan kovin kaukana, yksityisen ihmisen ulottumattomissa. Toisaalta sanotaan, etteivät tavalliset ihmiset edes tiedä tarpeeksi, jotta heitä voitaisiin ottaa suoraan mukaan viralliseen päätöksentekoon.

Entäpä jos päättäisin lähteä yksityiseen energiakapinaan ja irtisanoutua mielestäni vastuuttomista energiantuotantomuodoista? Kieltäytyisin kaikista tavaroista ja palveluista, joiden tuottamiseen on käytetty ydinvoimaa, hiilivoimaa, ja vastaavia energiamuotoja, jotka itse koen vastuuttomiksi. Kyllä muuttuisi elämäni hankalaksi, jos asiaa oikein ryhtyy miettimään.

Tavarat eivät nimittäin ole vain viimeisen valmistusprosessinsa lopputuloksia, vaan globaalin talouden myötä yhä monimutkaisempien hankintaketjujen ja valmistusvaiheiden tulemia. Edes maailman vastuullisimmiksi palkitut teknologiafirmat eivät nykyisellään kykene seuraamaan tuotteidensa kaikkia ainesosia alkulähteille saakka. Suomalaisella luomuviljelijällä on jo huomattavasti helpompaa. Edes ekologisimmatkaan meistä eivät vain valitettavasti pärjää pelkillä luomukasviksilla.

Jos haluaa asua jossakin, ei vaikkapa ydinvoimattoman asunnon hommaaminen varmasti onnistu ellei sitä ratkaise itse rakentamalla ja vielä joistakin aivan erityisistä rakennustarpeista. Entä rakentamiseen käytetyt työkalut? Pukeutuakin pitäisi, mutta vaateteollisuuden vastuuttomuus tuntuu ulottuvan aivan joka alueelle ja vihreämmät ja sosiaalisesti vastuullisemmat valinnat ovat jo nyt kiven takana. Entä ekologinen liikennevälineeni polkupyörä, mitäköhän kaikkia luurankoja senkin valmistusketjussa piileskelee. Saatikka verrattain vähäpäästöisessä ratikassa? Ja mitä kaikkea muuta? Vain katsaus ympärille ja tilanteen toivottomuus näyttäytyy kaikessa monimuotoisuudessaan. Nykyisellään kuluttajan on käytännössä mahdotonta vaikuttaa valinnoillaan ympäristöönsä kaikissa toivomissaan asioissa.

Millaisessa tulevaisuudessa tällaiset valinnat olisivat mahdollisia? Ei tule ihan heti mieleen. Ehkä siis kannattaa yrittää vaikuttaa siihen mihin pystyy, omiin suoriin energiakäyttövalintoihin. Utopioilla on kuitenkin kiva leikkiä, eivätkä ne välttämättä ole vain utopiaa: Onhan meillä jo tuotteita, joiden tuotantoketjut tunnetaan ja vastuullisuuteen halutaan panostaa. Kiitos ponnisteluista usein pienille sinnikkäille idealistisille yrittäjille. Kuulin juuri paidoista, joiden tuotannon energian käyttö voidaan jäljittää tuuli- ja aurinkovoimaan ja päästöt laskea verrattuna ”tavalliseen” t-paitaan ja tämä oli tietoinen valinta tuottajan ja myyjän puolelta. Esimerkkejä on lukuisia muitakin, mutta aina ne tuntuvat jäävän marginaaliin. Minä ainakin haluaisin ihan tavallisiinkin tuotteisiin luomumerkin ja reilun kaupan tunnuksen lisäksi varsin mielellään tarran, joka ilmoittaisi ”tuotettu ilman saastuttavia ja kestämättömiä energiamuotoja luonnon monimuotoisuuden säilyttävistä raaka-aineista oikeudenmukaisissa työoloissa”. Tietenkin minun kanssani eri mieltä olevat arvostaisivat tietenkin yhtä lailla ylpeydellä tuotteen kylkeen liimattua ”ydinvoimalla tehty”-tarraa. Miten unelmoimani tulevaisuus voisi toteutua?

Tagit: , , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi