Kuvituskuva

Syötävää kosmetiikkaa ja kotitekoinen deodorantti

Alle kolmekymppiset ystäväni käyttävät nykyään silmänympärysvoidetta. Käyttö pitää kuulemma aloittaa ajoissa, jotta on sitten keski-ikäisenä freessin näköinen. Pitäisikö minunkin? Entä jos pitkälle kehitelty voide tekeekin iholle pahaa?

Meikkien, voiteiden ja houstenhoitotuotteiden mainonta on täynnä ylitsevuotavia lupauksia, joiden todenperäisyydestä on mahdotonta löytää puolueetonta tietoa. Totta kai kosmetiikkayhtiöt haluavat minun uskovan, että ilman täsmätuotteiden elinikäistä käyttöä rupsahdan kavereitani aiemmin – se tuo heille rahaa.

Huhu kuitenkin kertoo, että monet voiteet saavat ihon tuntumaan hetken sileältä ja pian kaipaamaan hoitoa kahta kovemmin. Totuutta voiteiden vaikutuksista ei harmiksi voi oikein löytää edes viisikymppisten naamoja vertailemalla, sillä ihon kuntoon vaikuttavat käytetyn voidemerkin lisäksi mm. ruokavalio ja geenit.

Pääkaupunkiseudulla toimiva Kulutuskriittinen ryhmämme kutsui keväällä luonnonkosmetiikan asiantuntijan kertomaan luonnonmukaisen ja valtavirtakosmetiikan eroista. Luennosta jäi mieleeni mm. se, että luonnonkosmetiikan ainesosat ovat periaatteessa syötäviä, muussa kosmetiikassa taas jopa myrkyllisiä. Toden totta, ihoni kautta elimistööni imeytyy päivittäin aineita, joita en laittaisi suuhuni.

Luonnonkosmetiikkakaan ei tee iholle pelkkää hyvää. Vielä joitakin vuosia sitten ekokaupoista oli vaikea löytää herkkäihoiselle tai voimakkaita tuoksuja kaihtavalle sopivaa voidetta. Nyt niitä on onneksi ilmestynyt markkinoille. Luonnolliset ainesosat saattavat olla yllättävän tujuja: vaikken ole allerginen, sain yliherkkyysoireita sitruunaisesta puhdistusmaidosta.

Kulutuskriittisen kosmetiikkailtamme päätteeksi kokeilimme itse kosmetiikan valmistusta syötävistä raaka-aineista netistä löytämiemme ohjeiden pohjalta. Yksi tuotoksistamme oli aivan ylitse muiden: hurmaavan tuoksuinen kookosdeodorantti, joka ihan oikeasti toimii! Tämän ihmeen löydettyäni en enää hevillä laita kainalooni kaupan kemikaalipommeja. Alla ohje suomennettuna, alkuperäinen täällä.

deodorantti pieni

Syötävän herkullinen kookosdeodorantti

5-6 tl kookosöljyä
2 tl arrowjuurijauhetta (löytyy ainakin ekokaupoista ja joistakin Punnitse & Säästä -liikkeistä)
2 tl maissitärkkelystä
4 tl ruokasoodaa
Halutessasi pari tippaa eteeristä öljyä

Sekoita kuivat aineet yhteen esim. lasipurkissa ja lisää kookosöljy. Jos kookosöljy on kiinteää, laita sekoitusastia hetkeksi lämpimään vesihauteeseen, jotta öljy muuttuu nestemäiseksi. Sekoita, kunnes seos on kiinteää tahnaa.

Deodorantin käyttö: ota tikun avulla purkista herneenkokoinen osa tahnaa ja hiero se puhtaaseen kainaloon. Tikuksi sopii vaikkapa pesty jäätelötikku – tikkua käytetään siksi, etteivät sormen bakteerit pääse deodoranttiin ja se näin säilyy kauemmin. Kainaloon hieromisen jälkeen voit hieroa sormiin jääneen deodorantin vaikkapa käsiisi.

Tagit: , , , ,

4 kommenttia

  1. Olen alkanut epäillä hiustenhoitotuotteiden markkinointia suureksi huijaukseksi oman kokemukseni perusteella: noin vuosi sitten lakkasin pesemästä hiuksiani shampoolla. Tulos oli suuri yllätys: mitään ei tapahtunut! Tukka näytti aina siltä, kuin se olisi pesty juuri eilen. Näin kävi sattumalta myös puolisolleni. Shampoolle ei siis enää löytynyt taloudessamme tarvetta, vaikka olin vuosien ajan uskonut sen olevan välttämätön osa henkilökohtaista hygieniaa. Tästä huolimatta tuntuu jotenkin nololta mainostaa ihmisille, etten enää pese tukkaani (paitsi vedellä). Shampoon käyttöpakko on iskostettu päähämme niin hyvin, että sen kyseenalaistaminen epäilyttää itseäkin, kouriintuntuvista tuloksista huolimatta.

  2. Elämä ilman pakastinta on myös mahdollista. Jääkaappiakaan ei oikeastaan tartte jos on lähikauppa vieressä.

    Jääkaapin käyttöpakko on myös iskostettu ihmisten päähän, ettei voi sitä hevillä epäile.

  3. Itse koitin tätä alunperin kaverin suosittelemana (antoi purkin käteen). Olin erittäin skeptinen, mutta epäilyni hälvenivät, koska aine toimi. Luottoni tököttiin sinetöityi, kun Kuuban tanssimatkalla dödö ei pettänyt kertakaan. Laitan aina suoraan suihkun jälkeen puhtaalle iholle ja huolehdin, että kainalokarvat eivät ole turhan pitkät.

  4. Tein puolikkaan satsin puolikkaalla määrällä (1tl) soodaa. Toimii! Puolikkaasta reseptistä riittää noin kuukauden tarpeisiin. Seuraavaan erään ajattelin laittaa tipan eteeristä sitruunaruohoa. Kiitos reseptistä! :)

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi