Kuvituskuva

Senkin piipertäjä!

Ekoarjen sankaruus ei ole aina helppoa. Luonnonsuojelijan panelistit kertovat, etteivät he uskalla kaikissa tilanteissa puhua näkemyksistään, jotta kanssaihmiset eivät suuttuisi. Toisaalta ekoilu herättää myös myönteisiä reaktioita.

Toisinaan sitä huomaa provosoineensa tahattomasti. Näin on käynyt esimerkiksi Hannalle, 33, Mikkelistä.

”Jotkut ihmiset alkavat minut kohdatessaan puolustella lihansyöntiään tai yksityisautoiluaan, vaikka en ole sanonut asiasta mitään. Ymmärrän, että nuo reaktiot liittyvät jotenkin ihmisten sisäisiin prosesseihin. Välillä tuntuu kuitenkin kohtuuttomalta, että toinen ihminen luulee tietävänsä kaikki ajatukseni vain sen perusteella, että en syö lihaa tai puolustan jotain luontokohdetta.”

Moni panelisteistamme kertookin tunnustelevansa tarkkaan, milloin ekoasioista uskaltaa puhua.

Erityisesti pienellä paikkakunnalla saa olla kieli keskellä suuta, sillä samanhenkisiä ihmisiä voi olla vaikea löytää edes lähipiiristä.

Naantalilaisen Hannan, 32, läheisiin ei kuulu muita ekoihmisiä kuin hänen oma puolisonsa. Tämä vaikeuttaa arjen kommunikaatiota. Esimerkiksi remonttivinkit tulisivat tarpeeseen, mutta voiko niihin luottaa, jos neuvojen antaja ei välitä ympäristönäkökulmasta?

”Pitäisikö yrittää muuttaa muita senkin vuoksi, ettei vahingossa itse muutu?” pohtii Hanna.

Vastareaktioita ja uusia näkökulmia

Julistaminen, tuputtaminen ja toisten ihmisten elämäntapojen kritisointi on unohdettava, jos haluaa välttää ilmiriitoja. Osa panelisteistamme on päättänyt kertoa mielipiteistään vain pyydettäessä. Sittenkin reaktiona voi olla suuttumus ja nimittely. Viherpiipertäjäksi haukkuminen on keino vähätellä huumorin varjolla.

Kaikki eivät kritiikistä kuitenkaan hätkähdä. Helsinkiläinen Leo, 35, kertoo valinnoistaan omien sanojensa mukaan vähän turhankin innokkaasti. Vastareaktoita tulee, mutta myös erinomaisen hyviä keskusteluja ja uusia näkökulmia. ”Gandhia mukaillen meidän kaikkien tulee olla myös itse se muutos, jonka toivomme maailmassa näkevämme.”

Maine ekoihmisenä voi kasvattaa myös uskottavuutta.

”Moni kohtelee minua ihan oikeasti sankarina ja tulee kysymään neuvoja ja vinkkejä,” iloitsee Päivi, 47, Helsingistä.

Parhaimmillaan oma esimerkki houkuttaa seuraajia. Vantaalainen Annika, 36, on onnistunut vaikuttamaan ystäviensä arkeen. ”Olen mainostanut kompostoinnin kätevyyttä juuri omakotitalonsa valmiiksi saaneille ja ylistänyt työmatkapyöräilyn nopeutta kiireiselle.”

Portinvartijat ja vapaamatkustajat

Jos suomalaisten mielipiteitä tarkastelee asennetutkimusten perusteella, on kummallista miten paljon vastareaktiota vihreät elämäntapavalinnat aiheuttavat. Ilmastonmuutosta koskevissa tutkimuksissa lähes kaikki suomalaiset ovat huolissaan maapallon lämpenemisestä, ja suurin osa on myös valmis muuttamaan omaa käyttäytymistään. Myönteiset asenteet eivät kuitenkaan tarkoita todellista muutosta käyttäytymisessä.

Usein käytetty selitys asenteiden ja käyttäytymisen väliselle ristiriidalle on niin sanottu vapaamatkustajaongelma: jokainen haluaa asua puhtaassa ympäristössä, mutta henkilökohtaisia uhrauksia vältetään. Näin ollen omien päästöjen vähentämiselle ei löydy motivaatiota, kun muu maailma näyttää jatkavan samaan malliin.

Mielipiteillä on merkitystä

Tässä tilanteessa hätiin voi juosta vertaistukea tarjoava kanssakuluttaja: portinvartija.

Demos Helsingin tutkijoiden mukaan portinvartija voi olla aivan tavallinen kuluttaja, joka nousee omien verkostojensa mielipidevaikuttajaksi. Esimerkiksi sosiaalisten medioiden ja blogien välityksellä kerrotuilla mielipiteillä on aikaisempaa suurempi merkitys.

Vapaamatkustajista huolimatta ihmiset eivät jakaudu selkeästi niihin, jotka valitsevat aina ekologisin perustein ja niihin, jotka eivät yhtään välitä. Kyselyjen mukaan kierrättäminen on erittäin suosittu ekoteko. Autosta tai lentomatkailusta luopuminen on tiukemmassa. Ainainen kiire ja työpaineet eivät helpota elämänmuutoksia vihreämpään suuntaan. Ehkäpä yksi syy lähimmäisten äkkivääriin reaktioihin ekovalinnoista puhuttaessa on omantunnon pistos ja ansassa olemisen tunne?

Artikkeli on julkaistu aiemmin Luonnonsuojelijassa 3/2010

Tagit: , ,

1 kommentti

  1. […] Senkin piipertäjä! | Luonto-Liitto – Kulutus.fi Luonnonsuojelijan panelistit kertovat, etteivät he uskalla kaikissa tilanteissa puhua näkemyksistään, jotta kanssaihmiset eivät suuttuisi. Toisaalta ekoilu herättää myös myönteisiä reaktioita. Share this: […]

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi