Kuvituskuva

Ruokarahat asekauppiaan taskuun

Hevosenlihaskandaali on paljastanut, että tapa, jolla ruokamme tuotetaan on sairas. Jos lihan päätymistä lasagneen edeltää ketju, joka ulottuu romanialaisista teurastamoista kyproslaisen välittäjäyrityksen kautta Ranskaan, ei ole mikään ihme, ettei lopputuote ole kunnossa. Kaiken huippuna hevosenlihan kauppa linkittyy asekauppias Viktor Boutiin, tietää Yle.fi kertoa.

Valmislasagnen ostaessasi saatat siis tukea asekauppaa.

Olisiko aika viheltää peli poikki? Jätetään ties missä valmistetut valmisruuat kauppaan ja suositaan lähiluomua ja ruokapiirejä. Jos ruuan tuotantoketju on pitkä ja kiemurainen, meidän on mahdotonta tietää, mistä ja millaisista oloista ruuan ainesosat tulevat. Liian kallista? Vähennetään lihan syömistä, se on eduksi myös terveydelle ja ilmastolle. Suositaan kausikasviksia.

Hevosenlihasekoilusta kertovat uutiset ovat keränneet myös ”mitä sitten” -tyyppisiä kommentteja. Hevosen liha on kuulemma nautaa parempaa. Hevoslasagnen ystäviä ei tunnu hetkauttavan se, ettei meillä ole tietoa, millaisissa oloissa romanialaishevoset ovat eläneet ja teurastettu.

Tämän näkökulman puuttuminen uutisoinnissa on ihmetyttänyt minua. Helsingin Sanomien toimittaja kyllä kävi romanialaisella pienteurastamolla, mutta ei havainnoinut, millaisissa oloissa teurashevoset viime hetkeään odottavat. Jutun mukaan teurastaja hankkii vanhoja ja sairaita hevosia markkinoilta. Välimarkkinat teurashevosille kuulostavat erittäin epäilyttäviltä eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta.

Toisessa HS:n uutisessa kerrottiin hämmästyttävä tieto. Suomeen tuotiin viime vuonna hevosenlihaa yli kaksi miljoonaa kiloa, pääasiassa suurista hevosenlihan tuottajamaista Meksikosta ja Kanadasta. Sveitsissä kaupat vetivät äskettäin hevosenlihatuotteitaan hyllyiltä. Päätös johtui sveitsiläisen eläinsuojelujärjestön selvityksestä, joka paljasti, että eläimiä kohdellaan julmasti suurten tuottajamaiden lihahevostiloilla.

Hevosilla on sentään puolellaan se etu, että niitä arvostetaan ihmisen kumppaneina. Tällaiset uutiset saattavat oikeasti vaikuttaa hevosenlihan kulutukseen. Nautojen ja sikojen kaltoinkohtelu ei valitettavasti herätä samanlaista haloota.

Tagit: , , ,

1 kommentti

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi