Kuvituskuva

Paratiisi Costa Ricassa

New Economic Foundation (NEF) on julkaissut heinäkuussa version 2.0 Happy Planet Indeksistä (HPI). Mukana vertailussa on 143 maata, jotka kattavat 99 prosenttia maailman väestöstä. Indeksi listaa maat eliniän odotteen, ihmisten tyytyväisyyden ja ekologisen jalanjäljen perusteella.

Parhaiten pärjää Costa Rica. Kymmenen kärkeen sijoittuvista maista peräti yhdekän on Latinalaisesta Amerikasta. Suomi on sijalla 59. Kaikkein huonoiten pärjäävät Afrikan maat.  Rikkaat teollisuusmaat ovat Suomen ohella mittarin keskivaiheilla. Hollanti sijoittuu parhaiten sijalle 43 kun esimerkiksi Yhdysvallat jää sijalle 114. Hollannissa elinajan odote on Yhdysvaltoja korkeampi, ihmiset ovat yhtä tyytyväisiä, mutta ekologinen jalanjälki on vain puolet Yhdysvaltojen tasosta. Hollanti siis tuottaa hyvää elämää yli kaksi kertaa tehokkaammin kuin Yhdysvallat.

hpi-top10

Paratiisi löytyy kuitenkin Costa Ricasta. Raportin mukaan maan menestymiseen ovat johtaneet mm. armeijan lakkauttaminen ja resurssien suuntaaminen sosiaalipalveluihin, luonnonvarojen suojelu, tasa-arvo ja ihmisten osallistuminen poliittiseen päätöksentekoon. Maan energiantuotannosta 99 prosenttia perustuu uusiutuviin energialähteisiin. Costa Rican tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2021 mennessä.

Ekologinen jalanjälki henkeä kohden Costa Ricassa on kaikesta huolimatta aavistuksen verran korkeampi (2,3 hehtaaria, ha) kuin mikä on globaalisti kestävä taso (2,1 ha). Kaikkein pienimmät ekologiset jalanjäljet löytyvät köyhistä maista, kuten Bangladeshista (0,6 ha), Haitilta (0,5 ha) ja Malawista (0,5 ha). Rikkain maa, jonka ekologinen jalanjälki on globaalisti kestävällä tasolla on Trinidadin ja Tobagon saarivaltio (2,1 ha). Myös kärkikymmenikköön mahtuu pienen ekologisen jalanjäljen omaavia maita kuten Jamaika (1,1 ha) ja Vietnam (1,3 ha).

Kaikkein suurin ekologinen jalanjälki on luxenburgilaisilla (10,2 ha), yhdistyneilla arabiemiraateilla (9,5 ha) ja amerikkalaisilla (9,4 ha). Rikkaista teollisuusmaista parhaiten pärjäävät Etelä-Korea (3,7 ha) ja Hollanti (4,4 ha).

Toki indeksiä voi myös kritisoida. Mikäli esimerkiksi Meksiko on todellakin 23. tyytyväisin yhteiskunta ja Yhdysvallat vasta sijalla 114, sopii vain ihmetellä, miksi ihmisten muuttovirta suuntautuu kuitenkin nimen omaan MeksikostaYhdysvaltoihin eikä toisinpäin. Muuttoliikkeessä kyse on kuitenkin usein yksilöiden mahdollisuuksista ja sitä kautta maiden sisäisestä eriarvoisuudesta. HPI mittaa tyytyväisyyttä valtioiden tasolla. Ehkä keskimäärin Meksiko on todellakin parempi paikka elää kuin Yhdysvallat.

Itse lähden elokuussa junalla Lissaboniin. Matkalla on tarkoitus tutustua ympäristöystävällisiin kaupunkeihin Euroopassa. Kuten hyvin tiedetään, asuinpaikalla on ratkaiseva merkitys omiin  kulutustottumuksiin. Seuraavaksi pitää alkaa valmistelemaan matkaa tai muuttoa kuitenkin ehkä Costa Ricaan, Jamaikalle, Vietnamiin, Malawiin tai ainakin Hollantiin.

Koko raportti on luettavissa täällä. Verrattuna vuonna 2006 julkaistuun ensimmäiseen HP-indeksiin, on maiden tyytyväisyys selvästi parantunut. Vierekkäin vuoden 2006 ja 2009 taulukot löytyvät täältä.

Tagit: , , ,

1 kommentti

 1. Tapasin entisessä työssäni erään Bhutanissa näiden asioiden parissa työskentelevän henkilön. Hänen kauttaan sain tietää, että Bhutanissa on aivan virallisesti käytössä mittari, jota kutsutaan bruttokansanonnellisuudeksi (Gross National Happiness). Tällä pyritään korvaamaan BKT:n käyttöä.

  BKO perustuu neljään pilariin:
  1. kestävän kehityksen edistäminen
  2. kulttuuristen arvojen säilyttäminen ja edistäminen
  3. luonnonympäristön suojeleminen
  4. hyvä hallintokulttuuri

  Lisätietoa voi lähteä opiskelemaan esimerkiksi Wikipediasta:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Gross_National_Happiness

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi