Kuvituskuva

Onko läski ympäristöongelma?

Helsingin sanomat (HS 21.4.2009) uutisoi siitä, miten lihavat ihmiset ovat haitallisia ympäristölle. Brittitutkijoiden mukaan lihavat syövät enemmän, ja liikkuvat enemmän autolla. Luonnonvarojen kulutus on siis kovempaa lihavaa kuin laihaa kohti. ”Pääviestimme on: pysy hoikkana. Se on hyväksi niin sinulle kuin planeetallekin”, tutkimusta tehnyt Phil Edwards sanoi amerikkalaisen CNN-uutiskanavan haastattelussa, Hesari kirjoittaa.

Lihavaa syyllisestään milloin mistäkin: yhteiskunnan terveysmenojen kasvattamisesta, esteettisestä häirinnästä, piittaamattomuudesta. Lihavuus on piirre, jota ei voi piilottaa. Läski näkyy päällepäin, mutta esimerkiksi elämäntapavalinnat eivät.

Nyt läski on siis myös syypäänä globaaliin ympäristökriisiin, ja lihavan saa huoletta leimata myös ympäristön viholliseksi. Ihra ei kuitenkaan kerry kaikille samalla tavalla, ja itsensä voi saada pullukaksi ympäristön kannalta hyvinkin monenlaisilla ruoka- ja liikuntatottumuksilla. Lähiruokaa suosivat, bussilla kulkevat kasvissyöjät eivät suinkaan aina ole hinteliä vinkuheiniä. Monen hoikan vartalon taustalla voi olla tiukka eläinproteiiniin perustuva ruokavalio ja päivittäinen autoilu kuntosalille raudan pariin. Näistä jälkimmäisen ekologinen jälki on huomattavasti suurempi.

Pahimmillaan ympäristön palaute omasta ruumiinkuvasta voi kietoa ihmisen itseinhon syövereihin. Lannistuneen ihmisen muutosvoima oman tai paremman ympäristön suhteen ei ole huipussaan. Energia voi huveta kalorinlaskentaan tärkeämpien asioiden sijaan.

Jokaisen suupalan vahtiminen on oikeasti aika stressaavaa. Tässä vaiheessa apuun tulevat myös erilaiset kaupalliset tahot, jotka tarjoavat (osin eläinkokeilla testattuja) laihdutus- ja ravintovalmisteita. Tarjolla on myös jos jonkinlaista eläinprotskua pursuavaa pussisoppaa ja pirtelöä, jonka pitäisi taikoa kadotettu vyötärö takaisin. Ja niin, laihduttajan ruokavalioonhan kuuluvat myös hedelmät, alkuperästä ja sesongista riippumatta.

Lihavat kuluttavat enemmän ruokaa kuin laihat. Ehkä näin. Ympäristön kannalta on kuitenkin tärkeämpää, millaisia valintoja teet kuin se, miltä näytät. Jos harrastat antaumuksella vegaanista herkkukokkailua ja leivontaa, teet ruokavalinnoillasi todennäköisesti palveluksen ilmastolle. Siis siitäkin huolimatta, että kaurakerma päätyy vyötärölle – jos se nyt oikeasti on ongelma edes omasta mielestäsi. Niin lihava kuin laihakin voi ostaa pelkästään uusiutuvaa sähköä, säästää lämmityksessä, suosia julkista liikennettä ja harrastaa pyöräilyä. Tällaisilla valinnoilla onkin sitten aidosti väliä.

Tagit: , , , ,

3 kommenttia

  1. Ylen uutisessa samasta aiheesta on tärkeä sana, joka Hesarista puuttuu: väestötasolla.

    Se kun tarkoittaa, että ihmisten lihavuudesta ei voi juuri päätellä heidän ympäristökuormittavuuttaan yksilötasolla. Vaan että tutkimuksen mukaan isot ihmiset _keskimäärin_ ovat suurempi taakka ympäristölle. Tämä toivottavasti helpottaa ylenmääräistä maailmantuskaa tästä(kin) asiasta potevia.

  2. Olen HK:n kanssa osittain samaa, mieltä painonsa saa monenlaisiin lukemiin hyvin monenlaisella tavalla eikä yksilötasolla syyllistämällä päästä puusta pitkään.
    Tervellisellä ja ympäristötietoisella elämällä on kuitenkin monia yhtymäkohtia joita ehkä liian vähän tuodaan julkisessa keskustelussa esille. Erityisesti ravintoon ja liikkumiseen liittyvät tekijät. Hyvinvoinnin ja ympäristönsuojelun edistämisellä on myös yhteisiä haasteita. Kuinka vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen kun kuluttajat eivät kaikelta osin ole rationaalisia vaan tekevät ei-toivottuja valintoja vaikka siitä saattaakin aiheutua vahinkoa heille itselleen tai ympäristölle?

  3. Eikös tuon uutisoinnin logiikan (en nyt puhu tutkimuksesta kun siinä kuitenkin sanotaan jotain ihan muuta mitä toimittajat siitä tulkitsevat…) perusteella voisi myös päätellä, että myös lihaksikkaat ovat keskimääräisesti muita enemmän haitaksi ympäristölle, koska ”ylimääräisten” lihasten ylläpitämiseen menee huomattavasti ”turhaa” energiaa, joka sitten ”hukataan” vielä punttisalille. Siis nyt kansa barrikaadeille liikalihaksisuuden haittojen esiinsaattamiseksi!

    Sou not. Samassa hengessä jatkaen voitaisiin spekuloida vaikkapa turhien tutkimusten ympäristörasituksella. Jotain ne tutkijatkin ovat nimittäin syöneet jotta aivonsa tuon tuloksen glukoosin innoittamina tuottivat :-).

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi