Kuvituskuva

Laiskaa ympäristötoimintaa

Viikon vinkki: jätä kämppäsi siivoamatta noin kolmeksi viikoksi. Ja jätä viemättä kaikki muu jäte paitsi se, joka alkaa haisemaan (=biojäte). Kun keräät sitten siivousinnon iskiessä kasaan keräyspaperin, pahvipurnukat, metallijätteen, palautuspullot, kierrätyslasit ja muut kertymät, saat aikaiseksi vaikuttavan näköisen läjän.

Kyllä, puhun omasta kokemuksesta. Huipputieteellisen oman jätteentuotannon havainnollistamisprojektin ensimmäinen motiivi oli laiskuus ja aikaansaamattomuus (sisäinen kotihengettäreni kun ei yleensä intoile siivouksen perään – ai mitä, eikö sinunkaan?). Sen seurauksena kuitenkin alkaa tuntua, että motivaatio jätteen synnyn ennaltaehkäisyyn kasvaa näin omalta osalta. Ottaa päähän alkaa raahaamaan kaikkia säkkejä keräyspisteisiin, vaikka aurinko paistaakin ja kuormamuulipyöräily tunnetusti kohottaa kuntoa.

Keskustelin taannoin ystäväni K:n kanssa, joka ihan oikeasti välttää mm. pakkausjätteitä laiskuussyistä. Häntä ei kiinnosta ensin säilöä eri jätejakeita pikkuyksiössään ja sitten raahailla niitä eri puolilla kaupunkia sijaitseviin säiliöihin (vaikka oikeasti hänen lähellään on keräyspisteitä järjestetty aika hyvin, pikkumiinuksena voi ehkä todeta, että niiden takana Kallion pultsarit huolehtivat jätevesistään tuoden kierrätykseen tietynlaista elämyksellisyyttä.) Hänen vaivanvälttämisfilosofiaansa kuuluu myös tupakoinnin lopettaminen, sillä on kovin ärsyttävää raahautua sisäpihalle polttamaan parvekkeen puuttuessa. Puolivahingossa näistä ensisijaisesti mukavuutta lisäävistä valinnoista on tullut myös ympäristövaikutuksia.

Minusta tuntuu, että lungista ja vaivaa välttelevästä elämäntavasta voisi olla opittavaa. Siis myös protestanttisen etiikan kyllästämälle ympäristöihmiselle jonka mukaan ympäristöstä huolehtiminen on yhteinen velvollisuus eikä sen tarvitse olla niin kivaa. Mutta ehkä pikkuinen ajatustyö voisikin säästää sekä aikaa että vaivaa? Jätteen synnyn välttäminen vapauttaa myös aikaa roinan hankinnasta, soijamaitopurkkien huuhtelusta ja muulilenkeistä mukavampiin asioihin.

(Ja jos oikeasti pidät purkkipyykistä tai kamojen raahaamisesta eri puolille kaupunkia, niin ota pikaisesti yhteyttä! Voin järjestää sinulle elämäsi ihanimman päivän!)

Tagit: , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi