Kuvituskuva

Kotipalvelua ekologista elämää kaipaavalle, kiitos!

Britannian johtavaksi ympäristökaupungiksi pyrkivässä Peterboroughissa autetaan asukkaita vaihtamaan kestävämpiin elämäntapavalintoihin kotikäyntien avulla. Kaupungissa on huomattu, että kotikäynnit ovat tehokkaampi tapa vaikuttaa kuin infomateriaalin jakaminen. Tähän mennessä kotikäyntejä on tehty jo yli 2000 kappaletta.

Kotipalvelua voi verrata vaikka lääkärillä käyntiin. Kun ihminen sairastuu, hän haluaa aika usein henkilökohtaista palvelua ja selkeän ohjeistuksen (esim. reseptin) siitä, miten voi parantua. Tuskin kukaan hyväksyisi sellaista terveydenhuoltomallia, jossa ihmisille lähetetään infomateriaalia eri sairauksista ja luotetaan siihen, että tiedon lisääntyessä kukin hoitaa itse omat ongelmansa.

Ekovalistuksesta henkilökohtaiseen palveluun. Miksi ihmeessä valistuksen voimaan luotetaan kuitenkin niin usein ekologisen elämäntavan edistämisessä? Henkilökohtaisen palvelun ja neuvonnan tarve koskee yhtä lailla ympäristöystävällistä elämäntapaa. Käytännössä tämä voi toimia niin, että koulutetut ympäristöneuvojat tekevät kotikäyntejä, joiden perusteella ihmisille tehdään suoria suosituksia ekologisen elämäntavan edistämiseksi.

Yhteiskunnallisten rakenteiden tueksi. Tietysti tärkeintä olisi saada yhteiskunnalliset rakenteet tukemaan ekologisesti kestävää elämää erilaisten verojen, maksujen ja kannustimien sekä lainsäädännön avulla. Kaikesta huolimatta meidän täytyy tehdä myös oma osamme. Tähän kotikäyntejä tekevät ekoneuvojat voisivat olla hyvä lääke.

Ympäristökotikäyntiä voitaisiin tarjota esimerkiksi iän perusteella tai aina muuton ja työpaikan vaihdon yhteydessä. Kotikäynnillä voitaisiin tehdä yleinen hiilijalanjälkitesti sekä asettaa tavoite ja toimenpidesuositukset kestävälle tasolle pääsemiseksi.

Mitä kotikäynnin tarkistuslistaan sitten voisi kuulua? Tässä kevyt ehdotus:

Asuminen:
– Sähkösopimuksen tarkastelu ja mahdollinen vaihto osoitteessa http://www.ekoenergia.fi
– Huonelämpötilan mittaus ja tarkistus alaspäin
– Valaistus ja energiansäästölamppujen käyttö
– Viihde-elektroniikan ja kodinkoneiden sähkönkulutuksen tarkastelu
– Pesukoneen pesulämpötilan tarkastelu
– Jätteen synnyn ehkäisy, esimekiksi ”Ei mainoksia, kiitos” -tarra oveen
– Katkaisimella varustetut jatkojohdot
– Lämpimän veden ja suihkun käyttö
– Neliöiden käytön tarkastelu ja mahdollisuudet pienemmän asunnon hankkimiseen

Liikkuminen
– Päivittäisten reittien tarkastelu ja optimointi kevyttä ja joukkoliikennettä hyödyntäen
– Polkupyörän katsastus ja mahdollinen huolto
– Lomamatkoista keskustelu ja lähilomavaihtoehtojen esittely

Ruoka
– Ruokavalion muuttaminen vähäpäästöisempään suuntaan
– Suunnitelma lihankulutuksen vähentämiseksi
– Jääkaapin ja mahdollisen pakastimen tilanne (sulatus, sähkönkulutuksen mittaus)
– Uunin ja hellan käyttö vrt. mikroaaltouuni ja vedenkeitin

Muu kulutus
– Kirpputorien ja käytettyjen tavaranvaihtopalveluiden (esim. Netcycler) hyödyntäminen
– Tavarasta luopuminen – esimerkiksi vastaaminen 100 tavaran haasteeseen

Peterboroughin tapauksessa ympäristöneuvojiksi on koulutettu työllisyysvaroin pitkäaikaistyöttömiä nuoria. Voisiko sama malli voisi toimia myös Suomessa? Tilataanhan meillä kotiin erilaisia sisustusneuvojiakin. Mikä kunta ottaa haasteen ensimmäisenä vastaan ja lähtee kokeilemaan kotikäyntejä myös Suomessa?

Tagit: , ,

5 kommenttia

  1. Mä haluun tälläisen palvelun heti!!! Olis loistava työllistäjä ja jollain tasolla startin vois saada tekemällä vapaaehtoisvoimin pienen ”pilotti”-hankkeen. Sll ja Maanystävien yms… vapaaehtoiset ja dodolaiset, martat yms.. ovat aktiivisia ja innokkaita.

  2. Olisi kyllä erittäin toimiva idea! Itse ainakin haluaisin myös heti! Jokainen ihminen haluaa henkilökohtaista palvelua, jotta tuntee itsensä tärkeäksi. Tämä olisi mielestäni täydellinen ihmisten itsetunnon nostattaja ympäristökysymyksissä!

  3. Tämänlaista palvelua on jo saatavana entisessä kotikaupungissani Helsingissä. Kaikki osaaminen on jo saatavilla, teen töitä energiansäästön eteen päätyökseni. Voin tulla kertomaan paljon laajemmasta keinovalikoimasta kuin myrkylliset energiansäästölamput tai patterien säätäminen. Lämpökuvaus, tiiviysmittaus, Led valaistus ja asuintalojen ilmanvaihto ovat keinoja joilla päästään alkuun. Ottakaa rohkeasti yhteyttä. Gsm 0400 908010

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi