Kuvituskuva

Kotimainen vai Reilu ruusu?

Kymmenen kappaletta Reilun kaupan ruusuja maksaa S-marketissa 5,95 euroa. Samankokoisesta kimpusta suomalaisia ruusuja saa kukkakaupassa pulittaa kymmenen euroa enemmän.

Hinnan perusteella on helppo valita, mutta kumpi on eettisempi kukkapuketti?

Suomessa myytävistä Reilun kaupan ruusuista suurin osa tuotetaan Keniassa. Kukat tuodaan ensin lentorahtina Hollantiin, josta ne kuljetetaan Suomeen rekoilla.

Suomessa kukkatuotannon ympäristövaikutuksia ei ole tutkittu, mutta englantilaisessa Cranfieldin yliopistossa on vuonna 2007 vertailtu kenialaisen Reilun kaupan ruusun ja Hollannissa kasvatetun ruusun ilmastopäästöjä.

Tulokset yllättävät. Lentokuljetuksesta huolimatta Reilun kaupan kukkien päästöt olivat peräti kuusi kertaa pienemmät kuin hollantilaisten kukkien. Ero Suomessa tuotettuihin ruusuihin on todennäköisesti vielä suurempi, sillä meillä kasvihuoneissa tarvitaan enemmän keinotekoista lämpöä ja valoa kuin Hollannissa.

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkasen mukaan Suomen kaikista kasvihuoneista kolmasosa lämpiää bioenergialla.

– Hakkeen suosio kasvaa koko ajan, koska sen avulla löytyvät edullisimmat ratkaisut, Jalkanen mainitsee.

Keniassa ruusua viljellään eniten Naivasha-järven ympäristössä. Kukkatuotanto uhkaa tuhota koko järven, joka on rehevöitynyt ja kuivunut pahasti.

Reilun kaupan ruusut tulevat samalta seudulta. Tuotannon ehdoissa kiinnitetään huomiota järven suojeluun. Tiloilla on suljettu vedenkiertojärjestelmä ja kemikaalien käyttöä säädellään. Reilun kaupan puutarhat eivät sijaitse järven rannalla.

Torjunta-aineita Keniassa joudutaan joka tapauksessa käyttämään moninkertaisesti Suomeen verrattuna.

Työntekijöiden oikeuksien suhteen tavallinen afrikkalainen kukkatuotanto on hyvin ongelmallista. Reilun kaupan tiloilla työntekijöillä on oikeus vähintään Kenian lakien mukaiseen minimipalkkaan ja heitä kannustetaan järjestäytymään. Työntekijät saavat vähintään kolmen viikon palkallisen vuosiloman ja naiset kahdeksan viikon äitiysloman. Myös työturvallisuuteen panostetaan.

Kukista maksetaan kymmenen prosentin suuruista Reilun kaupan lisää, joka käytetään tilan kaikkia työntekijöitä hyödyttäviin hankkeisiin, esimerkiksi työntekijöiden lasten koulutusstipendeihin.

Suomessa kukkapuutarhat työllistävät suoraan noin 1 000 ihmistä. Alan palkkataso on matala, mutta viranomaisten mukaan työolot ja työsuhdeasiat ovat kunnossa.

Kumpi siis pitäisi valita? Ilmastonmuutoksesta huolestunut valinnee Reilun kaupan ruusut. Suomalaista suosiva yrittää pelastaa kuihtuvaa ruusutuotantoamme ostamalla kukkasensa kotimaisina.

Juttu on julkaistu alunperin Ammattiliitto Pron jäsenlehdessä.

Tagit: , , , ,

2 kommenttia

  1. Hei! Mistäköhän jutussa olevat tiedot työoloista Reilun kaupan tiloilla ovat peräisin? Olen itse yrittänyt etsiä tietoa, mutta mitään kovin objektiivista ei tunnu oikein löytyvän… Toteutuvatko vuosilomat ja työturvallisuus?

  2. Hei Simo ja kiitos kysymyksestäsi. Reilua kauppaa koskevien tietojen lähteinä olivat Reilun kaupan edistämisyhdistys ja sen toiminnanjohtajan Pirjo Virtaintorpan haastattelu. Ulkopuolisen tahon tarjoamaa kattavaa tietoa Reilun kaupan työntekijöiden työoloista en minäkään ole löytänyt.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi