Kuvituskuva

Kevyt liikenne selättää moottorit

ilovemybikeLähes kolmannes Suomen energiankulutuksesta (30%) aiheutuu liikenteestä, ja 40% öljystä menee moottoriajoneuvoilla pärräämiseen. Oman auton käyttö voi selittää jopa 35% perheen energiankulutuksesta. Tieliikenteestä syntyy myös hiukkasia (sekä katupölyä), typen ja rikin oksideja, hiilivetyjä ja alailmakehään pääsevää otsonia. Pakokaasupäästöt huonontavat ilman laatua ja aiheuttavat muun muassa keuhkosairauksia.

Lukuja voi myös lähestyä optimistisesti: liikennemuodoissa tehtävillä valinnoilla on todella helppoa ja tehokasta keventää oman kulutuksen jälkiä! Vähentämällä autoilua kolmanneksella voi autollinen kotitalous vähentää energiankulutuksestaan 10 %, ja koska valtaosa automatkoista on alle 5 km reissuja, hoituvat ne pyörällä tai kävellenkin varsin vaivatta. Pidemmillä matkoilla (tai kehnoilla keleillä) kannattaa valita joukkoliikennettä tai kimppakyytejä – tai pukeutua pyöräilyyn sopivalla tavalla. Pyöräily onnistuu talvisinkin, kun alla on kunnolliset nastarenkaat ja pukeutuminen sään mukaista. Markkinoilla on myös hengitysilman lämmittimiä pahimmille pakkaskeleille.

Varsinainen ekoteko on jättää auto kokonaan hankkimatta. Varsinkin kaupungeissa tämä on helppo ja luonteva valinta. Koulu- työ- ja harrastusmatkat hoituvat helposti, kun välimatkat ovat kohtuullisia. Lähes äänettömän kevyen liikenteen suosiminen on myös yksi parhaita keinoja vähentää kaupunkien meluisuutta ja lisätä asumisen viihtyisyyttä.
• Yleistajuista tietoa liikenteen ympäristövaikutuksista löytyy myös Motivalta.
• Erinomainen liikennesivusto käytännön vihjeineen on kulku.info
Matkalla Suomessa -pelissä matkataan 30 suomalaisen kaupungin välillä ja vertaillaan erilaisten kulkutapojen hyötyjä ja haittoja sekä opetellaan kestävän kehityksen mukaista matkustamista.
Matkalla Suomen kaupungeissa -pelissä puolestaan vertaillaan eri liikkumismuotojen vaikutuksia yhdeksän eri kaupungin kaupunkiliikenteessä Suomessa.

Tagit:

Kommentointi on suljettu.

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi