Kuvituskuva

Kesämekkoteoria

Suomen talvi oli tänäkin vuonna pitkä ja jäätävä. Olen viluista sorttia, mutta totta puhuakseni sain vasta helmikuun lopussa hankittua sellaiset varusteet, joilla ei paleltanut ulkona. Viime talven kitkutin luihussa toppatakissa, puuvillapipossa ja vuorettomissa kengissä. Nyt on lämpökerrastoa, fleeceä, teknistä pipoa – ja monella satalappusella keventynyt tili.

Kun juuri järjestelin vaatekaappiani, tajusin, että siellä on pahanlainen vääristymä. Kirjavia hellemekkoja ja nirunarupaitoja on vaikka muille jakaa. Talvet kuljen samoissa palttoissa, nenään asti huiveihin kääriytyneenä. Mistä vääristymä johtuu?

Kun mietin asiaa, niin ensimmäinen syy taitaa olla raadollisesti raha. Kunnolliset talvi- ja sadevarusteet maksavat. Kirppikset pullistelevat naisten kesähepeniä, mutta vaikkapa aikuisten  Gore-Tex-varusteita on vaikeampi löytää. Pitää nähdä vaivaa ja hikoilla sovituskopeissa. Ostoksesta on syytä olla varma. Ja varsinkin monet tekniset vaatteet näyttävät edelleen toivottoman tylsiltä.

Väitän, että toinen painava tekijä liittyy kuitenkin tulevaisuutta koskeviin mielikuviin. Kuljen talven läpi hokien itselleni, että ensi viikolla lauhtuu. Kesähelteistä hekumointi taas alkaa jo hyvissä ajoin  keväällä. Kirjavat kirpparilöydöt liittyvät auringon odotukseen, vaikka hellepäivät ovatkin Helsingissä raadollisen harvassa.

Kaupungin kuumana päivänä näkee kuitenkin huomattavan vähän ihmisiä, jotka olisivat pukeutuneet ilmeisen epätarkoituksenmukaisesti kyseiseen säähän. Kylmänä pakkaspäivänä taas on helppo erottaa turistit Aleksanterinkadulla, sillä he ovat – ironista kyllä – lähes ainoita, joilla on kunnolliset varusteet.

Olen omasta puolestani päättänyt, että itsehuijaus Suomen ilmastosta saa riittää. Vaikka mitä uskottelisin, talven lumimassat eivät tule taas sulamaan ilman keväisiä vesikelejä. Suunnittelijoilta toivoisinkin urbaaneja ulkovarusteita, joilla voisi pyöräillä töihin ja asioida kaupungilla, ilman että näyttää eräretkeltä tai laskettelurinteestä repäistyltä.  Seuraavana hankintalistallani ovat kaupunkilkelpoiset kumisaappaat.

Tagit: , , , , ,

2 kommenttia

  1. tuo on just noin! kumppareilla ei ilkeä lähteä mihinkään paitsi marjamehtään. normikenkien näköiset kumpparit olis hyvä idea.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi