Kuvituskuva

Joulun toive

Marraskuun minuuttiaikataulutettu arki on minulle jokavuotinen muistutus lähestyvästä joulusta.

Odotan aamuja, joina voin huoletta nukkua siihen asti, kunnes itse herään. Odotan teekupposia ja tiivistunnelmaisten keskustelujen syövereihin unohtumista kynttilän valossa. Odotan aikaa läheisten kanssa ilman sitä jankkaavaa ääntä pään sisällä, joka muistuttaa odottavista työtehtävistä. Sisimmässäni todella toivon, että minun ei tarvitsisi kuluttaa yhtään mitään: ei veronpalautuksia viimeistä senttiä myöten läheisten lahjoihin, ei arvokkaita vapaailtoja kauppojen kassajonoilla, enkä taatusti haluaisi joutua kuluttamaan itseäni loppuun vuoden viimemetrien kiireessä.

Toivon rauhaa.

Toivon, että joulu olisi kaikille mahdollisuus olla rehellisesti oma haavoittuvainen itsensä. Voisi sanoa, kun sattuu, iloita yhdessä onnistumisista, ja todeta ääneen, että en aio ostaa hyväksyntää itselleni vaan haluan kuulua joukkoon juuri tällaisena. Toivon, että asioista voisi olla eri mieltä ilman, että äkäinen joukko sosiaalisessa mediassa ryhtyy estoitta repimään toisen persoonaa kappaleiksi.

Että voisi avoimesti sanoa olevansa feministi ilman, että kukaan syyttelisi miesten vihaajaksi. Tai puolustaa äänekkäästi ympäristön suojelua ilman, että kukaan yksioikoistaisi sinisilmäiseksi blondiksi. Jospa vain voisi tunnustaa uskonnollisen vakaumuksensa tai seksuaalisen suuntautumisensa ilman, että kukaan löisi ennakkoluuloin varustettua leimaa otsaan.

Entä jos me kaikki voisimme vaikka vain hetkeksi herkistyä kuuntelemaan, mitä muilla ympärillämme on sanottavana sen sijaan, että lähtisimme tarkastelemaan maailmaa tottuneesti omien näkemysten ja tarpeiden kautta? Huomaisimmeko, että liian usein kiirehdimme itse puhumaan, vaikka meidän olisi parempi kuunnella? Saattaisimme kenties havaita, ettemme olekaan niin kovin erilaisia kuin luulemme. Kenties myös havahtuisimme siihen, mikä on meille inhimillisesti todella arvokasta. Silloin ei ehkä tarvitsisi niin kovin suuttua, vaikka joku muu valitseekin elämässään toisin kuin itse.

Toivon kaikille rauhallista joulua.

Tagit:

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi