Kuvituskuva

Ilmaista tavaraa!

Muistan hämmennyksen noin kymmenen vuoden takaa. Keskustelufoorumilla, jolla kävin usein, oli osto- ja myyntiosio ja siellä kuva maailman suloisimmista vaaleanpunaisista mukeista. Kuvan alla luki, että mukit saa tulla hakemaan Kannelmäestä. Saa tulla hakemaan? Eivätkö ne maksa mitään?

Minua jotenkin nolotti ottaa vastaan ilmaista tavaraa, ja siksi vein mukien omistajan kanssa sovittuun tapaamiseen mukanani kahden euron kolikon. Tyrkytin rahan mukien antajalle tämän vastusteluista huolimatta ja sain rauhan omaantuntooni. Silti asia jäi pohdituttamaan. Kuinka joku antaa käyttökelpoista tavaraa pois noin vain, ihan hyvää hyvyyttään?

Vuosien saatossa ymmärrykseni on kasvanut samaa vauhtia kun rojua on kertynyt nurkkiin. Turhasta tavarasta eroon pääseminen on jo itsessään arvo – jos vain jollekin kelpaavat minun rojuni! Joskus huomaan omistavani jotain turhaa vasta sitten, kun siitä luopumiseen löytyy sopiva tilaisuus: kun siskoni pari päivää sitten mainitsi etsivänsä kivoja kynttilänjalkoja, tajusin, että minullahan niitä riittää, ja kaivoin saman tien pari hänelle kotiinviemisiksi.

Tänä päivänä ostan todella harvoin mitään uutta, sillä olen huomannut, että myös muilla on valtavasti ylimääräistä tavaraa pois annettavaksi. Netcycler-tavaranvaihtopalvelussa omia turhia tavaroita voi käyttää valuuttana tarvitsemiensa tavaroiden hankkimisessa. Valehtelematta valtaosa kotini sisustuksesta ja muusta tarpeistosta on hankittu sitä kautta.

Vaatteita ei ole mukavaa hankkia edes ilmaiseksi sovittamatta. Tähän olemme keksineet ratkaisun Luonto-Liiton Uudenmaan piirin Kulutuskriittisen ryhmän voimin. Olemme jo vuosia järjestäneet vaatteidenvaihtoiltoja, joihin osallistujat voivat tuoda itselleen tarpeettomaksi jääneet vaatteet ja löytää uutta päällepantavaa muiden tuomista. Tarjolla on sovitusmahdollisuus ja pientä purtavaa.

Voiko tällainen vaihto- ja antamiskulttuuri toimia? Tervetuloa testaamaan itse vaatteidenvaihtoa 29.11. klo 17:30 alkaen Pauligin huvilalle (Mechelininkatu 36, Helsinki)! Ja ne vaaleanpunaiset mukit – olen nyt itse luovuttamassa ne eteenpäin. Kurkkaa Netcyclerin sivuilta, kuinka voit saada ne omaksesi!

Tagit: , , , ,

1 kommentti

  1. Olen jopa koukussa annetaan-palstoihin. Ihan huvikseni katselen ja totean, että kokonaisia koteja annetaan pois. Myös kokonaisia koteja voi rakentaa ilmaisilla tarvikkeilla. Itse olen hankkinut sängyn, radion ja suuren kynttilänjalan annetaan-palstalta. Antaminen on paljon parempaa, kuin pois heittäminen ja silloin ei tarvitse pelätä, että joku valittaa pienistä epäkohdista tavaroissa.

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi