Kuvituskuva

Biohajoava ongelma

Biohajoavat tuotteet houkuttelevat ekoilijoita. Kaupan hyllyllä odottavat ilmapallot, tiskirätit, kynttilät ja astiat. Omasta kaapistani löytyy biohajoava joogamatto. Aikani joogailtuani aloin kuitenkin ihmetellä, voiko kokonaisen maton tosiaan heittää taloyhtiön biojäteastiaan kun sen aika koittaa.

Tietämättömyyttä ei tarvitse hävetä. Myös valmistajat ja kauppiaat ovat usein epävarmoja, eikä tuotteista aina löydy hävitysohjeita. Helsingin seudun ympäristöpalveluista kerrotaan, että kyseessä on monimutkainen ja ristiriitainen asia.

Heti aluksi on hyvä pistää merkille, että biohajoavuus ja kompostoitavuus eivät aina tarkoita samaa asiaa. Biohajoavan tuotteen maatuminen voi kestää kuukausia tai jopa vuosia. Erään markkinoilta löytyvän ekotiskirätin maatumisaika on 24 viikkoa, mutta esimerkiksi pääkaupunkiseudun kompostointilaitoksessa tuotteen pitäisi hajota muutamassa viikossa.

Tiskirättien valmistajalta saan vinkin, että rätin voi kaivaa kukkapenkkiin maatumaan. Ehkä voisin tehdä saman joogamatolle? Naapurit tosin ehkä ihmetelisivät, jos yrittäisin haudata metrin mittaista pakettia taloyhtiön nurmikaistaleelle tai ojanvarteen.

Toiset neuvovat pilkkomaan tuotteita hajoamisprosessin nopeuttamiseksi. Kipin kapin oksasilppuria lainaamaan, niin saadaan bambulautaset päreiksi! Vaikka turhaa ehkä sekin, sillä aines joka ei kompostointilaitoksessa hajoa tietyssä ajassa, seulotaan pois. Näin ollen joogamatot ja lautaset eivät välttämättä päädykään mullan raaka-aineeksi, ainakaan nykymenetelmillä. Puhumattakaan biohajoavista vaipoista ja terveyssiteistä, joita ei hygieniasyistä saa laittaa biojäteastiaan.

Pelkkää huuhaata biohajoavat tuotteet eivät kuitenkaan ole. Tuotteet on tehty uusiutuvista raaka-aineista, mikä on tietysti hyvä asia. Toisaalta nämä tuotteet kaatopaikalla hajotessaan aiheuttavat kaatopaikkakaasuja, etenkin metaania, joka puolestaan on voimakas kasvihuonekaasu. Niinpä, liian monimutkaista!

Hitaasti hajoavat tai osittain biohajoavat tuotteet ovat siis jonkin sortin hylkiöitä jotka eivät kuulu sen paremmin kompostointilaitoksiin kuin kaatopaikoillekaan. Nyt siis vain odotellaan uusien menetelmien käyttöönottoa.

Uutta teknologiaa odotellessa voimme kuunnella vaikkapa Coldplayta. ”Nobody said it was easy”, Chris Martin kiekuu, “No one ever said it would be this hard.” Ehkä Chrisilläkin on ollut vaikeuksia ekologisen elämäntavan kanssa.

Tagit: ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi