Kulutus.fi
Kuvituskuva

Askartele upeat vappuasusteet: mirri ja rusettipanta

Juhlista vappua ja muita kevään juhlia askartelemalla itse kierrätysmateriaaleista kaulaan tai hiuspantaan laitettava rusetti, jolla saat arkisemmankin mekon tai kauluspaidan salonkikelpoiseksi!

Mirrin tai hiusrusetin voit toteuttaa yli jääneestä kangaspalasesta, nahkakaistaleesta tai kierrätystyyliin vanhan kauluspaidan hihansuista.

Mirri kauluspaidan hihansuusta

Edustuskelpoisen mirrin saat helposti vanhan kauluspaidan hihansuista täysin ilman ompelukonetta tai juuri mitään kädentaitoja. Tarvitaan vain paita, pätkä kuminauhaa, hiukkasen sorminäppäryyttä sekä alumiinisen juomatölkin avaaja.

tyovaihe_1 pieni

1. Leikkaa kauluspaidasta kovitetut hihansuut nappeineen talteen aivan ompeleen vierestä terävillä saksilla (kovittamattoman hihan puolelta kangasta). Leikkaa toinen kappale pienemmäksi suorakaiteeksi, noin 1/3 tai vähäsen enemmän koko kappaleen pituudesta. Leikkaa myös paksuudesta hiukan pois, niin että napit jäävät toiseen reunaan.

tyovaihe_2 pieni

2. Napita kokonainen kappale kiinni (ulommasta napista, jos niitä on useampia). Ota keskeltä kiinni ja taita muutamalle laskokselle.

3. Taita pienempi kapale kaksin kerroin niin, että nappit jäävät ulkopuolelle. Laita napiton pää isomman kappaleen laskosten väliin ja pyöräytä napillinen pää isomman kappaleen ympäri.

tyovaihe_4 pieni

4. Leikkaa varovasti terävillä saksilla reikä napinläveksi pienemmän kappaleen nurjalle puolelle keskikohtaan. Varo leikkaamasta aukkoa liina suureksi!

tyovaihe_5 pieni

5. Leikkaa pätkä kuminauhaa, n. 7 cm kaulasi paksuutta enemmän. Ompele päät kiinni toisiinsa tiukin pistoin tai liimaa päät tarpeeksi pitävällä liimalla kiinni. (Anna kuivua välissä hyvin.) Laita kuminauha mirrin kiinnityksen väliin ja napita sitten kiinnitys napilla kiinni.

tyovaihe_6 pieni

6. Käytä nauhan kiristimenä alkumiinisen juomatölkin avaajaa. Varo rikkomasta pientä pyöreää reikää, jolla klipsi on juomatölkissä kiinni! Tämä osa klipsiä toimiii ikään kuin stopparina. Pujota kuminauha kaksinkertaisena klipsin molemmista päistä. Näin voit kiristää nauhaa sopivaksi kun laitat mirrin kaulaasi. Tökkiklipsi jää kauluksen alle, joten se ei juhla-asussa jää näkyviin.

mirri_4 pieni

Aku Ankan tyyliin

1. Leikkaa esimerkiksi nahasta tai rispaantumattomasta kankaasta kaavan mukainen pala. Leikkaa samasta materiaalista pieni nauhamainen pala rusetttin lenkiksi.

2. Taita isomman kappaleen päät keskelle ja liimaa kiinni pitävällä liimalla.

3. Tee kuminauha kiristimineen, kuten hihansuun mirrin ohjeessa yllä. Liimaa kuminauha kiinni rusettikappaleen keskikohtaan.

4. Liimaa nauhamaisen nahkalenkin toinen pää samaan kohtaan. Kieputa lenkki isomman kappaleen ympäri niin, että rusetista tulee siisti. Liimaa loppupää kiinni nurjalle puolelle. Jos lenkki on liian pitkä, leikkaa ylimääräinen pois.

hiusrusetti_1 pieni

mirri_3 pieni

Suuremman luokan samettirusetti

Tämä samettinen versio on astetta haasteellisempi toteuttaa, tarvitaan jo hippasen ompelutaitoa.

1. Leikkaa paperista kaavat: Suorakaide 30 cm x 9 cm sekä pienempi kappale kiinnityslenkiksi ( 11 x 4 cm). Pirrä kaavan avulla sametista neljä isompaa kappaletta ja yksi kiinnityslenkki. Lisää piirtäessä 1 cm saumanvarat. Leikkaa kappaleet.

2. Aseta kaksi kaksi kappaleista päällekäin oikeat puolet vastakkain ja ompele ne koneella reunoista yhteen pitkiltä sivuilta. Tee kahdelle jäljelle jääneelle samoin. Käännä kappaleiden oikea puoli esiin ja silitä ne varoen siistiksi.

3. Taita kappale molemmista reunoista keskelle. Silitä taitokset. Taita keskeltä pitkittäin laskoksille (kuten rusetissa) ja harsi eli ompele laskokset käsin kiinni. Tee samoin toiselle kappaleelle.

4. Taita kiinnityslenkkikappaleen molemmat reunat pidemmältä sivulta keskelle kuin vinonauhassa ja silitä taitokset niin, että ne pysyvät.

5. Laita molemmat isommat kappaleet päällekkäin. Ompele ne käsin kiinni toisiinsa keskeltä, laskoskohdasta.

6. Tee kuminauha kuten yllä hihansuun mirrin ohjeessa.

7. Kieputa kiinnityslenkkikappale keskelle niin, että taitetut reunat jäävät nurjalle puolelle. Älä unohda laittaa kuminauhaa väliin. Ompele lenkkikappaleen päät tiukasti kiinni rusetin takapuolelle.

mirri_5 pieni

Mirri rokkarin vyöstä

Tätä astetta villimpää mirriä varten tarvitset ohuen vyön ja palasen mustaa nahkaa. Tehosteeksi voit ottaa lisäksi n. 1 cm leveän suikaleen muun väristä, kuten punaista nahkaa. Rokkarin juhlarusetin voi purkaa takaisin käyttöön vyöksi, kun juhlat ovat ohitse! Tätä versiota voit käyttää myös hiuspantana!

1. Leikkaa mustasta nahasta pitkän suorakaiteen muotoinen suikale (n. 23 x 5 cm). Taita molemmista reinosta keskelle ja kiinnitä tippasella liimaa. Paina tiukat taitokset reunoihin. Nyt sinulla pitäisi olla noin 11 cm pitkä kaksinkertainen suorakaide.

2. Leikkaa n. 1 cm leveä nahkasuikale joko mustasta tai muun värisestä nahasta.

vyo kaavio

3. Ota kiinni vyön keskikohdasta ja taittele vyö lenkeille ylläolevan kuvan mukaan.

4. Pidä tiukasti kiinni vyöstä, taita musta nahkapala laskoksille keskeltä ja aseta se vyön päälle. Kieputa kapeaa nahkanauhaa tiukasti sekä vyön että laskoksilla olevan nahkarusetin ympäri. Työnnä esim. saksen kärjellä loppupää tiukasti nauhakiepin alle nurjalle puolelle.

5. Varmista, että vyön reiät ovat sopivilla etäisyyksillä, jotta saat mirrisi kaulan ympärille.

hiusrusetti_2 pieni

Osa ohjeista on julkaistu myös Nuorten Luonto -lehdessä.

Kuvat: Hanna Heikkilä

Tagit: , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi