Kuvituskuva

Äänestä kuntaasi kulutusvahti

Mitä tekemistä on kunnalla ja kuluttamisella? Äkisti tuntuisi, ettei niin mitään. Kulutushan hahmottuu usein vaihdoksi nimenomaan yrityksen ja yksittäisen kuluttajan välillä. Esimerkiksi ruuan elinkaarta tutkittaessa on kuitenkin huomattu, että kauppamatkan polttoainepäästöt saattavat muodostaa yllättävän suuren osan ruokakassin ympäristöjäljestä.

Kunta taas on tärkeä toimia kaavoituksessa. Se voi sommitella kaupat ja muut palvelut joko lähelle asutuksia ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien päähän tai sellaisiin paikkoihin, että oman auton käyttö on melkeinpä pakollista. Ja kun asunnoille, terveyskeskuksille ja työpaikoille on raivattu omat lokeronsa, ne eivät siitä hevin liikahda. Kaavoitus muokkaa ympäristöä pitkäksi aikaa.

Paitsi että kunta vaikuttaa varsinkin asukkaidensa liikkumisvalintoihin, se on myös itse iso ostaja. Kuntien, valtion ja muiden julkisen puolen hankinnoissa liikkuu vuosittain yli 20 miljardia euroa. Kuntien osuus julkisista hankinnoista on noin kolme neljäsosaa. Jos miettii omia ostoksia, haluaa ehkä myös vaikuttaa siihen, minkälaista ruokaa päiväkodissa tarjotaan. Onko katukivet hakattu Kiinassa? Hankitaanko virastotalolle energiatehokkaita toimistolaitteita?

Omilla toimillaan kunta voi tuupata meitä sankarikuluttajiksi – tai lannistaa sohvaperunoiksi. Jos metalli- ja lasipurkkien viemiseksi pitää tehdä monen kilometrin ylimääräinen lenkki, sille ei ehkä löydykään aikaa. Kunnallisen energiyhtiön valinnat taas määrittävät usein sitä, kiertääkö kaukolämpöpattereissamme uusiutuvaa energiaa vai kenties kuuma tuulahdus fossiilien ajoilta.

Järjestöt ovat näissä vaaleissa havahtuneet kuntien kuluttajarooliin: Monenkirjava joukko järjestötoimijoita toivoi tällä viikolla, että kuntien hankintaojeistoissa ryhdyttäisiin ottamaan huomioon myös tuotteiden eettisyys kuten valmistusketjun työolot. Kepan globbariverkosto, Repu ry ja Reilun kaupan edistämisyhdistys taas ovat kampanjoineet paitsi eettisten hankintojen myös esimerkiksi koulujen kansainvälisyyskasvatuksen puolesta. Suomen luonnonsuojeluliiton kunnallisvaaliteeseissa kuntia tsempataan muun muassa ilmastopolitiikan mallioppilaiksi.

Jotta järjestöjen hyvät ideat toteutuisivat ja oma elämä helpottuisi, kannattaa äänestää sunnuntaina. Itse aion antaa ääneni sellaisella, joka haluaa katsoa myös oman kuntani ostoksien perään.

Tagit: , , , , , ,

Kommentoi

Site by Alpiini

Luontoliitto.fi
ÄOM-logo
mainoskupla.fi